torstai 18. tammikuuta 2018

Throwback// Latvia- Riika



Aika pitkälti juurikin vuosi sitten mulle tuli sellanen ahaa- elämys, että aina reissujen ei tarvii kestää vähintään neljää viikkoa että kyseessä on hyvä reissu. Silmät aukesi viikonloppu- reissujen mahdollisuuksille (ei sen puoleen lomapäivätkin on vähän siinä ja siinä kuinka paljon niitä löytyy tililtä, joten kyllä Siekkiskä keinot keksii lomien optimointiin). Kohteeksi valikoitui helmikuun alkuun Latvian pääkaupunki Riika. Lähinnä valintaan vaikutti lyhyt viikonloppu (pe-su) ja n. 1h 10min lennot per suunta.



Hintaa oli jota kuinkin 180e/nassu ja varasin Ebookersin kautta lento+hotla-paketin. Lennot oli Norran pienellä potkurikoneella missä ei jalkatilaa eikä istuintilaa leveyssuunnassakaan ole ruhtinaallisesti, mutta tunnin vetäsee nyt vaikka päällään seisten. Sitten pieni Helsinki-Vantaa-vinkki: aamulennolle suunnatessa jos aikaa on niin suosittelen Fly Inn- panorama raflaa missä brekubuffa maksaa sellaset n. 16e (muistaakseni) ja eat all you can- periaatteella vs. muista rafloista leipä, mehu ja kahvi 20e. 



Fly Inn/ Helsinki-Vantaa lentokenttä
Hotellina oli Tallink Riga joka yllätti positiivisesti huoneella, hyvällä sijainnilla ja hyvällä aamupalalla. Olimme Riikassa (vai Riiassa?) aikaisin aamupäivästä ja suureksi yllätykseksi saimme huoneen heti, joten kamat saatiin kätevästi heti huoneeseen ja pieni päikkäri ennen päivän epistolaa.

Olin googletellut etukäteen vähän Riikan ravintolatarjontaa ja päätimme mennä lounaalle paljon kehuttuun Muusuun vanhaan kaupunkiin. Muusu ei pettänyt ja kolmen ruokalajin lounasmenu (tarjoillaan arkisin klo. 16 asti) maksoi 15 euroa ja oli erittäin hyvä. Miljöö ja ruoka loivat erittäin seesteisen kokemuksen ja ehdottomasti suosittelen etsimään tämän vanhan kaupungin helmen.





Reissuun mahtui paljon vanhan kaupungin kiertelyä kävellen, mutta -15 pakkanen vähän yllätti ja välillä oli pakko mennä kauppoihin lämmittelemään. Ja kyllä; sää on vain pukeutumiskysymys, mutta mitä sitten kun pitkät kalsarit ei vain riitä? Riika on siitä helppo vierailukohde, että kaikki nähtävyydet sekä kaupat ovat aikalailla kompaktisti lähekkäin eikä esim. julkisia tarvitse käyttää saadakseen keskusta haltuun kätevästi. 

Vapauden muistomerkki
Mustapäiden talo


Yksi vierailemisen arvoinen paikka on ehdottomasti "lievästi" neuvosto-viboja antava Kauppahalli. Ensimmäisen maailmansodan aikaiset, saksalaisten Zeppelin-ilmalaivojen huoltohalleiksi tarkoitetuista hangaareista ei nostalgiaa uuvu.




Kylmän sään takia kiertelimme hieman museoita ja yksi kohde oli vanhassa kaupungissa sijaitseva Latvijas Kara muzejs eli sotamuseo (ei pääsymaksua). Museon parhainta antia oli ehdottomasti tarinat ja näyttelyt Latvian 1900-luvun kahdesta eri itsenäistymisprosessista. 





Lauantai- illaksi olin varannut pöydän yhdestä Riikan parhaista ravintoloista: Biblioteka No 1. Paikka oli yllättävän rento sisustukseltaan ja menu henki skandi-baltia- vaikutteita. Otimme maistelumenun (9 ruokalajia) ja viinipaketin kylkeen (tosin puolikkaana) ja hintaa tälle tuli sellainen 110e/henkilö. On pakko sanoa, etten muista milloin viimeksi menu olisi ollut yhtä yllätyksellinen sekä visuaalisesti että maullisesti. Mukaan mahtui mm. possun kieltä, silakkaa sekä hirveä leivottuna ruisleivän sisälle. 




Koko menun kruunasi jälkiruokana "Beekeepers daydream" eli hapanjugurttia, hunajakennoa, tyrniä ja hunajaa, sekä viereemme tuotu linnunpönttö josta kuului mehiläisen surinaa. Kyllä, mehiläisen surinaa. Ensimmäinen kerta ravintolassa missä olen käynyt, missä on kiinnitetty huomiota myös äänimaailmaan. Ei siinä muutama euro köyhempänä, mutta monta kokemusta rikkaampana oli hyvä lyllertää takaisin hotellille. 






Viimeinen aamu oli koleaa koleampi eikä tehnyt paljon mieli olla ulkona, joten päätimme käydä KGB- museossa (menimme sinne myös taksilla, koska kylmä). Itse museo on ilmainen, mutta englanninkielinen opastus maksaa 5 euroa ja sanoisin, että on kyllä sen arvoinen. 



En tiedä saako tästä entisestä vankilasta niin paljon irti ilman oppaan tarinoita ja selityksiä. Mikäli opastukselle mielii niin suosittelen menemään paikan päälle hyvissä ajoin ennen opastuksen alkua tai bookkaamaan sen etukäteen netistä, sillä paikkoja on rajallisesti. Erittäin hyvä kierros, jossa kerrotaan erittäin yksityiskohtaisesti yhdestä Latvian synkimmästä ajoista.





Perjantai- sunnununtai reissu Riikaan oli juuri sopivan pituinen eikä jäänyt sellainen fiilis, että mitään olisi jäänyt näkemättä. Mukava pieni irtiotto arjesta ja erinomaista (ja halpaa!) ruokaa niin eikai  pieni ihminen paljoa muuta voi toivoa. 



Muusu <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti